SERGİ HAKKINDA

“Gazili Sanatçı Öğretmenler-I” Plastik Sanatlar Çevrim içi Sergisi

 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, tarihte eşi benzeri görülmedik destansı bir mücadeleyle kazandığımız ulusal bağımsızlığımızın, Cumhuriyetimizin ilanıyla taçlanmasının hemen ardından topyekûn bir kalkınma hamlesi başlatılmıştır. Memleketin geleceğinin yalnızca savaş meydanlarında kazanılan zaferlerle inşa edilemeyeceğini çok iyi bilen Atatürk, “Bir millet savaş meydanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin o zaferlerin devamlı sonuçlar vermesi ancak irfan ordusuyla mümkündür” sözleriyle açıkca işaret etmiş olduğu gibi, tüm alanlarda başlatılmış olan kalkınma hamlesinin en büyük adımları eğitim ordusunun yetiştirilmesi alanında atılmıştır.

 

“24 Kasım Öğretmenler Günü” olarak kutladığımız bu anlamlı günün dayanağı, Cumhuriyetimizin ilanından bir yıl sonra, 24 Kasım 1924 tarihinde, Bakanlar Kurulu Kararıyla Millet Mekteplerinin açılması, okuma yazma seferberliğinin başlatılması ve büyük Atatürk’e, “Başöğretmen” ünvanının verilmiş olmasıdır.

 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle, Cumhuriyetin bilim, sanat ve eğitimde çağı yakalayarak ötesine geçme idealinin bir adımı olarak 1927-28 yılında, memleketin geleceğini inşa edecek eğitim ordusunu yetiştirmek üzere Bozkırın ortasında bir yıldız gibi parlayan Gazi Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü, 1932 yılında ise bu bünyede, Türkiye’nin ilk Sanat eğitimcisi yetiştiren kurumu olan, çatısı altında bulunmaktan büyük onur ve gurur duyduğumuz Resim-İs Bölümü kurulmuştur. Bütün yokluklara, o dönemin son derece kısıtlı imkânlarına rağmen Resim- İş Bölümü atölyeleri, Avrupa’dan getirtilen malzemelerle donatılmıştır. Bu durum, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğindeki genç Türkiye Cumhuriyetinin devlet politikası olarak Sanata ve Sanat Eğitimi alanına verdiği önemin dikkat çekici olan göstergelerinden sadece bir tanesidir. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda çocukların, gençlerin ve halkın sanat eğitimi önemli bir devlet sorunu olarak ele alınmıştır.

Türkiye’nin en köklü Sanat Eğitimi Kurumu olan Gazi Resim-İş Eğitimi Anabilim dalımız, kurulduğu günden bugüne geçen 88 yıllık tarihi boyunca, çağdaş Sanatın tanıtılması ve benimsetilmesinde öncü bir rol üstlenmiş, ülkemizin dört bir yanına çok değerli sanatçıları ve sanat eğitimcilerini yetiştirmiş ve yetiştirmeye devam etmektedir. Cumhuriyetin temel değerlerine sarsılmaz bir inançla bağlı, yetkin akademik kadrolarının yetiştirdiği irfan ordusunun birer neferi olan sanatçı öğretmenlerimiz, Gazili olmanın onuru, gururu ve sorumluluğuyla, bir yandan yurdumuzun en ücra köşelerine kadar Sanat Eğitimi hizmetlerini ulaştırırken, diğer yandan da plastik sanatların çeşitli alanlarında üreterek “sanatçı-öğretmen” modelini temsil etmeye, öğrencilerine rol model olmaya ve ürettikleri eserlerle ülkemiz sanatına katkı sağlamaya devam etmektedirler.

 

24 Kasım Öğretmenler Günü münasebetiyle düzenlemiş olduğumuz ve her yıl aynı tarihte geleneksel hale getirmeyi planladığımız “GAZİLİ SANATÇI-ÖĞRETMENLER-I” Sergisi, MEB okullarında görev yapmış veya yapmakta olan ve akademisyenlik geçmişi olmayan, Gazi Resim- İş Eğitimi mezunu öğretmenlerimizin eserlerinden oluşmaktadır. İçinde bulunduğumuz pandemi süreci nedeniyle çevrim içi düzenlemek zorunda kaldığımız sergimizi, bundan sonraki yıllarda yüz yüze gerçekleştirebilmek temennisiyle, Gazi Resim- İş Eğitimi ailesi adına tüm katılımcı sanatçı öğretmenlerimizi yürekten kutluyor ve içten teşekkürlerimi sunuyorum.

 

Prof. Dr. Meliha Yılmaz
Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi
Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü
Resim- İş Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı

Katılımcılar;